03 318 60 50
Ben je een ondernemer met grote ambities en droom je ervan om je eigen bedrijf te starten? Dan is het oprichten van een besloten vennootschap (BV) misschien wel de juiste keuze voor jou. Een BV biedt namelijk verschillende voordelen, zoals beperkte aansprakelijkheid en fiscale voordelen. In dit artikel zullen we de stappen en voorwaarden bespreken die nodig zijn om succesvol een BV op te richten in België.
De eerste stap bij het oprichten van een BV is het opstellen van de statuten. Dit document bevat onder andere de naam van de vennootschap, het doel van de onderneming, informatie over het kapitaal en de structuur van het bestuur. Het is belangrijk om hierbij nauwkeurig te werk te gaan en eventueel juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alle vereiste elementen correct worden opgenomen.
Een volgende essentiële stap is het openen van een bankrekening op naam van de BV. Deze rekening zal gebruikt worden voor alle financiële transacties gerelateerd aan de onderneming. Bij het kiezen van een bank is het verstandig om verschillende opties met elkaar te vergelijken en te kijken naar factoren zoals kosten, dienstverlening en online banking mogelijkheden.
Een financieel is verplicht bij de oprichting van een Besloten Vennootschap. Het is essentieel om je investeringen, inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten om een beeld te krijgen op je geldzaken en de haalbaarheid van je project.
Maak een overzicht van al je investeringen (zoals machines, uitrusting, rollend materieel en verbouwingen). Lijst hierna al jouw kosten op en maak een raming van de inkomsten. Tenslotte dien je een cashflowsimulatie te maken, die een realistisch beeld geeft van jouw cashbehoefte. Het financieel plan dient een minimale periode te omvatten van twee jaren.
Het is sterk aangeraden om een cijferberoeper jou hierbij te laten bijstaan.
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het oprichten van een BV is het inbrengen van voldoende startkapitaal. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door middel van geldinbreng, inbreng in natura of inbreng van arbeid. Het is raadzaam om hierbij deskundig advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Het
Om de oprichting van de BV officieel te maken, moet er een notariële akte worden opgesteld. Deze akte bevat alle relevante informatie over de BV en wordt opgemaakt door een notaris. Het is belangrijk om tijdens dit proces samen te werken met een betrouwbare en ervaren notaris die bekend is met alle wettelijke vereisten.
Nadat de notariële akte is ondertekend, moet je jouw BV inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hierbij moet je verschillende documenten indienen, waaronder de bewijsstukken van inschrijving bij een sociaal verzekeringsfonds. Na de inschrijving ontvang je een uittreksel van inschrijving en ben je officieel toegelaten om je activiteiten te starten.
Het oprichten van een BV brengt ook fiscale verplichtingen met zich mee. Zo zal je ook vaak moeten registreren bij de BTW en ontvang je hierna het BTW-nummer. Maandelijks of driemaandelijks zal je vervolgens gehouden zijn om een BTW-aangifte in te dienen. Het is raadzaam om hiervoor samen te werken met een financieel adviseur of accountant, zodat je op de hoogte bent van alle fiscale regels en voordelen waarvan je kunt profiteren.
Het oprichten van een BV in België kan ingewikkeld lijken, maar met de juiste begeleiding verloopt het proces soepel. Onze ervaren specialisten begeleiden je stap voor stap door het proces, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent: ondernemen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!